ToPoLan yhteistyökumppani Urheilu-Mehiläinen järjesti kummijoukkueensa (GrIFK Pojat 2010 futisjoukkue) kanssa seminaarin nuoren urheilijan arkeen liittyvistä asioista, joka jaettiin myös Instagram Livessä (helppo katsoa/kuunnella puhelimesta, vähän kuin podcastia kuuntelisi).
Linkit kaikkiin esityksiin löydät tästä (kuten myös https://www.topola.fi/seura/materiaalit/vanhemmat/ osiosta)
Osa 1: Psyykkinen puoli (urheilupsykologi Tuomas Grönman) / https://www.instagram.com/p/CE4Z6tbn91q/
Osa 2: Rasitusvammat (lääkäri Klaus Köhler) / https://www.instagram.com/p/CE4el0_HThq/
Osa 3: Ravinto (ravintoterapeutti Marianna Hölttä) / https://www.instagram.com/p/CE4ixRjnrg5/
Kaikki esitykset olivat huippuja, mutta erityisen kiinnostava nuoren urheilijan vanhemman näkökulmasta oli tuo ravintoesitys https://www.instagram.com/p/CE4ixRjnrg5/
30 minuuttia konkretiaa ja selkeitä neuvoja. Suosittelen katsomaan jos vain suinkin on aikaa. Tärkeimmät opit/soveltamiset Pojat 2010 joukkueen kannalta ovat (1) Tarvittava kalorimäärä ja (2) ateriarytmi
Esityksessä viitataan että jo 12-vuotias urheileva nuori saattaa tarvita 3000 kaloria päivässä. Tein tälle joukkueemme osalta faktatsekkauksen, koska eilen mittasimme pojat. Joukkueen mediaanipaino on 39 kiloa. Kaivoin kirjoista tieteellisten tutkimuksen kaavat ja fyysisesti aktiivinen 39-kiloinen tarvitsee noin 2500 kaloria päivässä. Fyysisesti erittäin aktiivinen (joita meiltä löytyy) yli 2700 kaloria. Ja tämä siis oli keskiarvo, meidän lajissa kun on normaalijakaumaa isompaa porukkaa niin osa lähestyy 50 kiloa ja sitä kautta jo 3000 kaloria hyvin pian (kts liite). Tämä on iso läjä safkaa, ei todellakaan mitään lastenannoksia.
Esityksessä korostetaan ateriarytmin merkitystä, ja ei vain sen viimeisimmän. Meidän harjoitusrytmissä kolmesta lajiharjoituksesta jo kaksi alkaa neljän maissa ja se kolmaskin jo 17.30. Krittisessä roolissa on siis kolmen ruokailun kokonaisuus - aamupala, koululounas JA välipala ja näistä ainakin kahden pitäisi olla tosi ravitsevia. Esityksen keskivaiheilla tulee hyvin konkreettisia ideoita tuon välipalan organisoinnista nuoren arjessa.