Whatsapp-viesteissä ja palavereissa poikien kanssa olemme puhuneet kuinka tehdä paluu harjoitteluihin ja otteluihin sairastamisen (esimerkiksi hengitystieinfektion jälkeen). Tässä kertaus:
Oikea tapa on nk. kolmiportainen malli
Kuinka paljon kuhunkin vaiheeseen menee aikaa on yksilöllistä ja riippuu kuinka pitkään on ollut kipeänä ja kuinka rajut oireet ovat olleet.
Ajattelumalli "pakollisissa treeneissä" ennen pelaamista on siis, että treeneissä kuormitusta voi kontrolloida. Treenit voidaan suunnitella lähtökohtaisesti kaikille keveämmäksi jos on paljon sairaudesta palaavia. Sama kevennys voidaan toki tehdä vain yksittäiselle pelaajalle (osallistuu vain osaan harjoitteista). Myöskin jos treeneissä tuleekin huono olo (treenikuntoa ei aina pysty arviomaan luotettavasti etukäteen) niin treeneistä on helppo mennä syrjään, lähteä kesken kotiin tms. Toki tämän 'politiikan' kääntöpuoli on että innokkaat ehkä yrittävät tulla treeneihin liian aikaisin, jotta pääsevät pelaamaan. Mutta siltikin parempi että tulevat liian aikaisin treeneihin, jolloin heidät on helppo "palauttaa" lepäämään kuin että tulevat toipilaana otteluun.
Harjoitustilanteessa valmentajien on paljon helpompi seurata yksittäisiä pelaajia kuin otteluissa, joissa on paljon enemmän ulkoista muuttujia, kuormitukasen säätely ei ole valmentajien käsissä ja pelaajien luonnekin on sellainen, että kynnys jättää kesken on paljon korkeampi. Myöskin joukkueen peluutus menee sotkuun jos joku pelaaja "tippuu" alkuverryttelyssä ja ei myöskään ole reilua, että samaan aikaan kotona kököttää joku terve pelaaja, joka oltaisiin voitu nimetä otteluun sairastavan tilalle.
Tämä "ohjenuora" on toiminut kymmeniä vuosia ja varmaan jatkossakin.
Olympiakomitean asiantuntijat ovat myös dokumentoineet samat prinsiipit oheisiin ohjeisiin
https://terveurheilija.fi/wp-content/uploads/2022/11/urheiluun-paluu-hengitystieinfektion-ja%CC%88lkeen.pdf
https://terveurheilija.fi/terveydenhuolto/infektiot-ja-urheilu/
Kyseiset ohjeet ovat laji- ja tasoriippumattomat ja geneeriset. Toki esim. Iivo Niskasen tyyppisen ammattilaisen pitää 50 km hiihdon tyyppisessä ominaisuuslajissa soveltaa yksityiskohtia eri tavalla kuin junioriurheilijan. Mutta periaaatteet ovat samat. Kevyimmänkin sairastamisen kuhunkin vaiheeseen pitäisi kulua yksi päivä, eli jos aikoo lauantaina pelata niin perjantaina pitäisi pystyä harjoittelemaan normaalisti ja torstaina arkiliikkumaan - toki pidemmän ja rajumman sairastamisen jälkeen kunkin vaiheen tulee olla pidempi ja aina pitää edetä kroppaa kuulostellen.
Tämä viesti jaetaan myös pelaajille heidän Web-kansioonsa.
ToPoLa P2010 Niksipalsta