Yhä useammin junioreillemme tulee kahden ottelutapahtuman päiviä. Joskus se on pakon sanelemaa, mutta usein tarkoituksellista. 13-17 vuotiaiden juniorikoripallossa turnaukset ovat keskeinen ottelumuoto. U14 SM-sarja pelataan turnausmuotoisena, kuten myös monet keskeiset SM-sarjakarsinnat, Baltian liigat (EYBL ja BBBL) ja monet hauskat turnaukset kuten Tallink, Vantaan Energia turnaus jne.
Turnauspäivästä "selviämistä" pitää siis harjoitella, pelillisesti, henkisesti että logistisesti ja siksi tässä 11-13v iässä tällaisia tapahtumia tarkoituksellisesti myös järjestämme.
Mm. kauden 2021-2022 kutsuturnauksien yhteydessä puhumme näistä teemoista mm. seuraavasti
Pohjakunnon merkitys
Painotamme fyysisessä harjoittelusta kestävyyttä. Turnauspäivinä monilla selviää vastaus kysymykseen "miksi?". Kun piip-tulokset on 90+, turnauspäivä on vähemmän tunnista seuraavaan selviytymistä ja pääsee keskittymään enemmän kehittymiseen ja elämyksiin. Näin se vaan menee.
Tiedä, älä luule
Jokaiseen turnaukseen annetaan aina erityisiä ohjeita, kotiturnaukseen vähemmän, vierasturnaukseen enemmän. Tiedä, ymmärrä, sisäistä, toteuta.
Edeltävän illan ruokailu ja hyvän yöunen merkitys
Arkijärjen asioita. Hyvin tankattuna ja hyvin levänneenä päivään tulee ihan erilainen lähtö
Ajoissa paikalla
Kaikissa otteluissa, ellei ole erikseen muuta ohjeistettu, tulee olla paikalla valmiina alkuverryttelyyn 30 minuuttia ennen pelin alkua, mutta turnauspäivinä se on erityisten tärkeää. Kropan herättely pelikuntoon kannattaa tehdä nousujohteisesti ja ajan kanssa, vammojen ja huonon olon välttämiseksi.
Palautushedelmä aina mukana
Jokaisen ottelun jälkeen nautitaan muutenkin palautushedelmä (kts https://topola.myclub.fi/flow/notifications/128490), mutta turnauspäivänä se on erityisen tärkeä, ja voi olla jopa normaalia runsaampi (esim. purkkimuotoinen palautusjuoma jne)
Tilaa ruokahuollolta riittävän isot ja energiapitoiset ateriat oikeaan aikaan
Tarvittava kalorimäärä turnauspäivänä on kasvavalle 11-13 vuotiaalle pojalle hurja (katso lisää https://topola.myclub.fi/flow/notifications/105670). Voi olla helposti 3000-3500 kaloria. Tankkaaminen alkaa jo turnausta edeltävän päivän aterialla, mutta lisäksi kaikkien ottelupäivän aterioiden pitää olla riittävän suuria ja niiden pitää sisältää riittävästi energiaa (hiilihydraatteja, proteiineja). Erityisesti lounaan merkitys aamupelin jälkeen on valtava; mitä nopeammin sen pääsee nauttimaan aamupelin jälkeen, sitä enemmän ehtii syödä ja silti jää riittävästi aikaa aterialle laskeutua
Tilaa ruokahuollolta ylimääräisiä välipaloja
Turnauspäivänä normaali aamiainen-lounas-päivällinen ateriarytmi ei riitä lähellekään kattamaan tarvittavaa energiamäärää. Tilaa ylimääräisiä välipaloja (kts. vinkkejä esim. https://topola.myclub.fi/flow/notifications/125989) ja ajoita ne fiksuihin hetkiin (esim. jos peli alkaa kello 11.30 niin pelkällä aamupalalla ei pärjää, vaan esimerkiksi 10.30 kannattaa nauttia toinen runsaampi välipala)
Kuivat vaatteet/suihku siirtymiin tai tilaa autonkuljettaja tarkalla kellonlyömällä
Sairastumisherkkyys turnauspäivinä on toki moninkertainen normipäiviin verrattuna, koska fyysinen rasitus hipoo äärirajoja. Riskejä voi vähentää hyvällä hygienialla (käsien pesut jne, myös senkin jälkeen kun korona ei ole päivän puheenaihe) ja ennen kaikkea kuivilla vaihtovaatteilla. Jos suihkussa käyminen hallilla ei ole logistisesti järkevää, kannattaa vähintään vaihtaa kuivat sukat ja kuiva paita kotimatkaa varten.
Ohjelmoi pelien välinen aika levolle
Kahden täyden ottelun väliin ei oikeasti ole realistista ohjelmoida muuta kuin lepoa. Ei kannata lähteä heittelemään, perheen kanssa kaupoille eikä pulkkamäkeen. Tavoitteellinen nuori junioriurheilija ymmärtää kuinka fyysisesti ja henkisesti raskas tapahtuma päivän toinen ottelu tulee olemaan ja osaa säästää siihen energiaa, sekä fyysistä että henkistä.
Ruutuaika minimiin pelipäivinä
Jonkin verran kännykän selailua pelipäivänä on varmasti rentouttavaa. Tämän ei kuitenkaan tule tapahtua hallilla - halli on virtuaalivapaata aluetta ja kotonakin/majoituspaikassa kovin kohtuullisesti. Ruudun tuijottaminen tai aktiivinen kännykkäpelien pelaaminen on kuitenkin aivoja aktivoivaa toimintaa ja herkästi myös kroppaa jännittävää (olkapäät ylhäällä, huonossa asennossa) ja ei edistä palautumista.
"Tunnin siesta"
Maajoukkueiden Meidän Tavassa (kts. https://basket.sites.avoine.com/site/assets/files/18795/maajoukkueet_meidan_tapa-2019.pdf) on ohjelmoitu harjoituspäiville ("Every Day is Game Day" / "Jokainen päivä on pelipäivä") 30-60 minuutin siesta. Eli suomeksi päivälepo. Selkä kiinni sänkyyn, ehkä hieman rentouttavaa musikkkia tai vähintään ajatuksia ja sekä kroppa että mieli pääsee hetkeksi rauhoittumaan. Jos jopa unikin tulee niin hienoa! Tätä metodia käytetään yhä enenevissä määrin myös seuratoiminnassa ja kannattaa kokeilla!
Lisää Niksipalstan ohjeita
https://topola.myclub.fi/flow/notifications/129965