15.8.2021 10:58
Pojat 2010 Kilpajoukkue

Ruokailut ennen treenejä

Vakiovuoromme alkavat huomenna ja on aika puhua joukkueemme kaikista tärkeimmästä taktiikasta tulevalle kaudelle: kolme ruokailua ennen kello 16

Pelikuvio on monipuolinen aamiainen, maittava koululounas ja runsas välipala/toinen lounas noin kellon kahden-kolmen maissa. Kun tämä vedetään 3/3 kello 16.00/16.30 alkavat treenit ovat hauskat ja mukavat. Ihmisiä me kaikki ollaan, joten joskus osuu 2/3, silläkin ehkä pärjää läpi, silloin tällöin, Rocky Balboa-asenteella.

1/3? No, pitkällä valmennuskokemuksella vastaus on useimmiten keskeytetyt harjoitukset: pääkipu, oksettava olo, polveen sattuu, nilkka kipeytyy tai muuta vastaavaa. Tulee nk. "ohi"-treenit.

Pitkällä tähtäimellä kolmen ruokailun onnistuminen on toki kiinni nuoren asenteesta ja ruokailutottumuksista. Jos ne ovat pielessä, muutos ei toki tapahdu hetkessä. Kouluruokailun onnistumiseen vaikuttaa eniten kaveripiirin asenne kouluruokaan. Sitä on vaikea hetkessä muuttaa, mutta aamiaisen ja välipalan/kakkoslounaan onnistumisessa vanhempien rooli on keskeinen.

Toki jos vanhemmilla on mahdollisuus "vahtia" ruokailuja, hienoa, mutta loppujen lopuksi se tie ei vie pitkälle. Kuten vanha itämainen sanonta kertoo: "anna ihmiselle kala, ruokit häntä päiväksi. Opeta häntä kalastamaan, ruokit hänet loppuiäksi". Tai kuten valmennuspiireissä sanotaan:

Big Mama nuudeleilla on kasvatettu monta juniori-SM-sarjakoripalloilijaa.

Voi toki tavoitella täydellistä perisuomalaista, täydellisesti kylmäsäilytettyä "ruisleipä kasviksilla & piimä & hedelmät" ateriaa. Jos sen saa läpi, kannattaa heti laittaa kuvia Instagramiin. Realistisempaa on kuitenkin tavoitella, että tarjolla on jotain mistä junnu tykkää ja asia on logistisesti helposti hoidettavissa. Käytin pikanuudeleita esimerkkinä, koska se oli edellisessä valmennusprojektissani iso hitti. Ne säilyvät laukussa, voi ostaa kuukauden tsetin kerralla ja kuuman veden keittämisen/pyytämsen oppii aika nuorikin. Mutta yhtälailla saman tarpeen ajaa sata erilaista muutakin vaihtoehtoa, hifistely-smoothieista (avocado!) S-marketin valmismannapuuroon. Vaikka purkkivälipalajuomissa ja välipalakekseissä on paljon sokeria, nekin ovat 10x parempia kuin ei yhtään mitään.

Kaikista oleellisinta on siis saavuttaa riittävä kalorimäärä ja syödä etupainoitteisesti, jotta energiatasot eivät romahda. Kuten Ravintoluento-viestissäni kerroin tämän ikäisen aktiivisesti harjoittelevan ja samaan aikaan fyysisesti kasvavan pojan kaloritarve on hurja, jopa 3,000 kaloria päivässä. Jos he syövät vielä lasten annoksia, koko homma on hakoteillä.

Lisäksi omatoimisuuteen opettaminen on kuin laittaisi rahaa pankkiin seuraaville vuosille. Eivät ne koulupäivät tästä lyhene. Jatkossakin koululukujärjestyksen ja seuraharjoitusten aikojen yhteensovittaminen on sattumankauppaa, koska koulut tekevät lukujärjestyksensä omilla ehdoillaan ja seurakin joutuu tekemään kompromissin kaikkien joukkueiden tarpeista. Tätä se on kaikkialla ja niitä aterioita syödään joskus hallilla, joskus vanhempien taksipalveluringin järjestämän auton takapenkillä ja joskus koulun välitunnilla (kouluistakin saattaa saada lämmintä vettä, jos osaa nätisti pyytää). Urheilija keksii keinot, turisti selitykset.

Useampikin vanhempi laittoi viestin, että joillakin pelaajille saattaa olla koulua neljäänkin asti. Tämäkään ei ole uutta korispiireissä. Vaikka tuntimäärät ovat samat kaikissa kouluissa, koulujen lukujärjestyskartat eroavat valtavasti eri kouluissa, jopa saman kunnan sisällä. Ohje näihin on selkeä: koulu tulee aina ensin, treeneihin tullaan sitten kun ehditään, myöhässä tai reilusti myöhässä. Toki jos vanhemmat luovasti keksivät tapoja (esim. kuskausringit, kimppasiirtymä) helpottamaa siirtymiä, hienoa. Jos ei, niin sitten ei voi mitään, toivottavasti seuraavana kautena paremmin.

Näillä sanoilla ensimmäiseen harjoitusviikkoon.

NIKSIPALSTA

Palautushedelmä
https://topola.myclub.fi/flow/notifications/128490

Ruokailut ennen treenejä
https://topola.myclub.fi/flow/notifications/125989

Ravintoluento
https://topola.myclub.fi/flow/notifications/105670

Pukeutuminen
https://topola.myclub.fi/flow/notifications/106353

Kodin oheisharjoitteluvälineet - osa 1
https://topola.myclub.fi/flow/notifications/120333