19.4.2021 16:16
Pojat 2010 Kilpajoukkue

Kodin oheisharjoitteluvälineet osa 1 - hyppynaru ja tasapainolauta

Moi! Sarjassamme Niksi-Corner korisvanhemmille - aikaisemmat jaksot liittyivät ravintoon ja pukeutumiseen, katso linkit alla - tällä kertaa aiheena kodin jumppavälineet.

Kun pikakelaamme tästä 3-4 vuotta eteenpäin niin tavoitteellisen koripallonharrastajan harjottelun kodin oheisvälinevarastosta tulee löytymään suurin osa, ellei kaikki, alla mainituista oheisvälineistä.

  • Jumppakeppi
  • Vastuskuminauha - pitkä, eri jäykkyyksiä
  • Vastuskuminauha - renksu, nilkan ympärille
  • Avustavat kuminauhat dippeihin ja leuanvetoon
  • Jumppapallo
  • Jumppamatto
  • Muutaman kilon käsipainoja liikkeiden vastapainoksi
  • Foam-rulla pitkä ja lyhyt
  • Tasapainolauta
  • Hyppynaru

Koripallossa, jos jossain lajissa, vartalonhallinta on hyvin keskeisessä roolissa. Pienissä tiloissa tehdään kolmiulotteisesti monensuuntaisia baletinomaisia liikkeitä, sillä erolla että tekijöiden keskipituus ja paino on sieltä yhteiskunnan demografisen skaalan isosta päästä.

Oheisharjoitteluvälineistöllä tehdään valmentajien ohjeistamia oheisharjoitteita, joilla kehitetään motoriikkaa, vartalonhallintaa, liikkuvuutta, oikeiden lihasten aktivointitaitoa ja joskus - toivottavasti ei kuitenkaan usein - kuntoutetaan nuorta väistämättömistä urheiluvammoista. Erityisesti kasvuspurttien aikana lapsi/nuori joutuu jatkuvasti uudelleenoppimaan vartalonsa mittasuhteet ja voimantuoton ja tässä työssä oheisharjoittelu on keskeisessä roolissa. Myöskin varsinaista voimaharjoittelua ulkoisten painojen kanssa ei kannata aloittaa ennen kuin vartalonhallinta, liikkuvuus ja pitovoimat ovat kunnossa.

Olemme kuluneen kauden mittaan aloittaneet joidenkin välineiden käytön harjoittelun.

Ensimmäisenä listalla on ollut hyppynaru. En ole koskaan tavannut hyvää koripalloilijaa, joka ei olisi myös erittäin hyvä hyppimään narua. Enkä ole myöskään tavannut ketään, joka ei naruhyppelyä oppisi, jos vaan harjoittelee. Täysi setti askelsarjaa yhdellä ja kahdella jalalla tulisi osata ja sata hyppyä pitäisi mennä stiplaamatta tarkalla rytmillä, ilman että kropan pito pettää. Kehitys tällä alueella on ollut ilahduttavaa, mutta työtä on vielä edessä.

Olemme myös aloittaneet myös Bosu palloilla tasapainoharjoittelua, vaikka valitettavasti tähän meillä ei LYK:llä ole (vielä) riittävää määrää tukivälineistöä. Eri tyyppisiä yhden ja kahden jalan kyykistyksiä pitäisi kyetä tekemään niin, että jalan pito ja nilkkojen/polvien/lonkan linjat eivät petä. Nilkkojen liikkuvuudessa, raajojen voimassa ja linjauksen hallinnassa on paljon työtä edessä.

Suosittelisinkin, että aloittaisitte koti-gymin varustehankinnat nimenomaan mainitusta hyppynarusta ja tasapainolaudasta, jolloin juniorilla on mahdollisuus kotona hieman 'treenata salaa'.

Tasapainolautoja on aika erilaisia. Yleisesti mitä korkeampi sen haastavampi. Alla joitain linkkejä.

https://www.stadium.fi/urheilu/treeni/treenivarusteet/285735101/casall.jump-rope-foam-handle.black

https://www.prisma.fi/fi/prisma/house-tasapainolauta-395-cm-ir97321

https://www.intersport.fi/fi/tuote/energetics-tasapainolauta-puinen-tasapainolauta-56542868/?color=MMUST&searchWords=tasapainolau

https://www.xxl.fi/pure2improve-tasapainolauta-multicolor/p/1153793_1_style

Kuminauhaa myös harjoittelemme, mutta osalle se on vielä voimantuotollisesta hieman vaativa kapistus. Palaan ostosuosituksiin kun olemme päässet pidemmälle opettelussa.

NIKSIPALSTA

Palautushedelmä
https://topola.myclub.fi/flow/notifications/128490

Ruokailut ennen treenejä
https://topola.myclub.fi/flow/notifications/125989

Ravintoluento
https://topola.myclub.fi/flow/notifications/105670

Pukeutuminen
https://topola.myclub.fi/flow/notifications/106353

Kodin oheisharjoitteluvälineet - osa 1
https://topola.myclub.fi/flow/notifications/120333